Hej!

Under hösten har väldigt mycket skett kring tolkfrågan då det varit möten kring tillgängligt beställningsflöde
(beställning via mail/Tolkportalen) och Tolkcentralens budgetunderskott samt tolkupphandlingen.
Här sammanställer vi turerna och var vi nu står.

Tolkportalen

Ni känner till situationen med tolkportalen och beställningsstopp via e-post.
Senast så har vi SDF, FSDB Stockholm Gotland och HRF Stockholms län skickat in ny skrivelse till Hälso- och sjukvårdsnämnden och SLSO där vi kallade till ett dialogmöte. I skrivelsen, som skickades 31 oktober, beskrev vi hur rörig informations- och beslutsprocessen varit samt att vi önskar en gemensam samsyn på beslutskedjan.

Dialogmötet ägde rum 29 november och det blev en bra uppslutning av regionala politiker, där företrädare från fem olika partier fanns, samt tjänstepersoner från olika nivåer inom regionen. På mötet lyfte vi upp konsekvenser av beslutet och att ingen tagit ett helhetsgrepp om frågan. Vi lyfte också att det inte varit acceptabelt hur rörig processen varit.

Tolkcentralen försvarade sina beslut där de hänvisade till GDPR som huvudsaklig grund och menade att saker upptäckts allt eftersom vilket lett till olika anpassningar. Här markerade vi från intresseorganisationerna att det inte hade behövt hända om ett konsekvent och långsiktigt beslut hade tagits från första början. Sammantaget blev det en bra diskussion mellan oss och medverkande på mötet där vi upplevde en vilja för förändring hos politikerna.

Det är något som SDF kommer att bevaka och jobba mot att det blir beställningsstopp den 1 mars.

Tolkcentralens budgetunderskott

Ni känner även till situationen med tolkcentralens ekonomiska problem under slutet av året, dvs 11 november fick vi information om att Tolkcentralen befinner sig i akut budgetunderskott och har stoppat alla beställningar som inte är hälso- och sjukvårdsrelaterade. SDF, FSDB Stockholm Gotland och HRF Stockholms län skickade därför en skrivelse 16 november med kraven att Tolkcentralens budget för 2022 omedelbart justeras så att stoppet tas bort, och att budgeten för 2023 och kommande år höjs så att våra målgrupper är tryggade till tolk året om.

Den 21 november fick vi en skrivelse av regionen som tagit till sig vår kritik och lättat på restriktioner kring vad Tolkcentralen får bevilja tolk till då SLSO godkänt att Tolkcentralen får gå med underskott år 2022. Enligt regionens skrivelse till oss lovar Hälso- och sjukvårdsnämnden nu att de inför år 2023 och 2024 ska justera sin beställning till Tolkcentralen så att uppräkningen för år 2023 och 2024 ökas mer än tidigare år. Det exakta beloppet är ännu inte bestämt men avser täcka till en sådan nivå att ett stopp inte behöver införas under 2023.

Med anledning av vår skrivelse kring Tolkcentralens ekonomi har mittenkoalitionen (S, MP och C) bjudit in oss intresseorganisationer till ett dialogmöte som ägde rum igår den 20 december.
Det var ett bra möte med stor representation från mittenkoalitionen, bland annat hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande, Talla Alkurdi, primärvårdsregionråds ordförande Christine Lorne, Psykiatriutskottets ordförande Sandra Ivanovic Rubin och deras politiska sekreterare samt några tjänstemän från hälso- och sjukvårdsförvaltningen.
Vi fick möjlighet att berätta om hur det har fungerat rent generellt och vilka utmaningar vi mött hittills gällande tolkcentralen och dess ekonomiska situation, inte enbart under år 2022 utan även tidigare.
De skulle gå igenom detta och se till att det främst löser sig för år 2023 och därefter även göra så att det blir en långsiktigt lösning så att tolktjänsten ska fungerar som den ska och regionen har möjlighet att fullfölja sin service gentemot vår målgrupp.
Det kommer bli mer dialog framöver vilket vi ser fram emot.

Tolkupphandlingen

Mitt i hela röran under hösten var det även remissvarsrunda under november/december gällande kommande tolkupphandling som kommer äga rum under våren 2023, avser från och med 1 november 2023 då nuvarande avtal avslutas den 31 oktober 2023.  Föreningen gick igenom förslaget så gott föreningen kunde och har skickat in synpunkter på dessa vilket ni kan läsa här. Stockholms Dövas Förenings remissvar

Ja det har hänt mycket på bara några månader, men det är en stor och viktig samhällsservice som bara måste fungera smärtfritt så att vi har möjlighet till delaktighet och kunna göra som vi vill.
Tack för att ni syssnade!